söndag 1 juni 2014

Lång tid ......

har förflutit sedan sist. Haft lite svårt att ta mig för att fixa med kamera, foton och text. Ingen inspiration. Så vad gör man? Ligger lågt ett tag tills man har tagit sig i kragen kanske?

I helgen har jag haft roligt må ni tro!

Idag hjälpte jag Pirjo att plantera i splitt nya rabatter.

Pirjo njuter på nya fina trädäcket.
Nyplanterade rosor.
Sommarblommorna Rabatteternell och Surfinia Million bells.
De lila blommorna doftar helt underbart på kvällen och just nu står det helt stilla. Kommer inte ihåg namnet.
Här har vi matrabatten med en vacker matnyttig planta av Ängssyra längst ner. Pirjo har sått dill och sallat och ska komplettera med rädisor. Utefter spaljén finns luktärtor och Gladioler och  förhoppningsvis lite Blomsterbönor så småningom. En storfavorit i England har jag lärt mig.
Runt det gamla äppelträdet av okänd sort satte Pirjo en Citrontimjan och en Rosmarin. Blir gott att använda till marinaden. En fransk Dragon skulle vara fin här.


Gjorde mitt bästa för att inte vara slösaktig med Pirjo´s plånbok men det kan inte hjälpas; det var roligt att frossa i växter särskilt när jag slapp betala!

Glömde att fota den viktigaste rabatten, den mot entrén. En cirka tre meter lång och 70 centimeter bred härlig rabatt med ny fräsch jord. Där valde vi att sätta ner fyra Ormbunkar Majbräken och så ska Jättedaggkåpornas limegröna blommor väva ihop sig med Nätnävans blå. I framkanten blev det några marktäckande Mossflox som ska bilda en härlig matta av rosa blommor hängande över kanten. I höst har jag rekommenderat Pirjo att sätta några små lökväxter, t ex blå Pärlhyacinter som kan bli fint tillsammans med den rosa floxen på våren. Det jag har tänkt här är att man ska gilla växternas blad i form och färg när väl blommorna har gett upp. Att se vattenpärlorna av morgondaggen i Daggkåpans bladskål gör vartenda mänscha glad!

Som grädde på moset denna vackra försommardag bjöd Pirjo på en alldeles underbar vegetarisk gryta med kikärter, potatis, lök, curry, spiskummin, lite honung, buljong och kokosmjölk och en härlig fräsch sallad med både chevré apelsindressing, nöt- och fruktblandning, sockerärter och diverse blad. Kan man få räcäptäääät?

Berättar om gårdagens rakuäventyr imorgon för nu är det god natt. Ha det nu så gott, imorgon blir det väl sol va´?!

1 kommentar:

  1. Nu får jag ju kommentera själv eftersom jag har kommit på vad den lila kvällsdoftande blomman heter; Heliotrop så klart!

    SvaraRadera